TURISM

Ciocolatierii din Bruxelles

noiembrie 15th, 2017 Niciun comentariu

Cei care au vizitat macar o data orasul Bruxelles stiu ca in Grande Place (piata din centrul orasului) sunt foarte multe magazine de ciocolata, dintre care majoritatea sunt de ciocolata preparata hand made. Ar fi pacat sa vizitezi Belgia si sa nu gusti din ciocolata lor traditionala, care este de-a dreptul delicioasa.

Eu am stat in Bruxelles timp de cateva luni, de aceea am reusit sa testez multa ciocolata. Pot sa confirm ca Belgia isi merita titlul de tara a ciocolatei. Am reusit sa vad si cum se prepara ciocolata. Este o adevarata arta. Poti sa urmaresti intregul proces pe care il executa ciocolatierii, chiar in interioril magazinelor de ciocolata.

Sunt atat de multe magazine de ciocolata (ei le numesc maison au chocolat) incat nu stii in care sa intri si din care ciocolatat sa legi. Interesant este faptul ca fiecare maison au chocolat are o traditie si se mandreste de istoria sa. Majoritatea sunt magazine de productie de ciocolata cu o istorie de cateva secole. Renumele pe care il au este bine meritat, deoarece inalta calitate a serviciilor si a ciocolatei sunt apreciate atat de localnici, cat si de turisti.

Pretul ciocolatei preparate hand made este unul pe masura. Ciocolatele se vand la bucata sau la suta de grame. Insa pretul ridicat poate fi explicat prin faptul ca sunt utilizate ingrediente de inalta calitate si de faptul ca-s preparate manual. In pofida pretului ridicat, magazinele de ciocolata sunt mereu arhipline, caci ar fi pacat sa vii sa vizitezi Bruxelles-ul si sa nu gusti din ciocolata belgiana.

Posibilitatea de alegere este foarte mare. Pe langa faptul ca sunt multe magazine de ciocolata, sunt si foarte multe tipuri de ciocolata. Fiecare avand o descriere aparte. De aceea, pentru a cumpara o cutie de ciocolata dupa preferintele tale, trebuie sa stai sa citesti despre fiecare in parte, pentru o buna alegere.

Pe langa Bruxelles, sunt alte orase belgiene specializate in ciocolata. Chiar daca am stat in Bruxelles cel mai mult timp, pentru prima data am gustat din renumitele ciocolate intr-un alt oras, mult mai mic, insa foarte frumos din Belgia, care se numeste Brugges. Brugges este un oras cu o arhitectura impresionanta. Eu l-am numit un oras-poveste. Aici la fel de bine este dezvoltata productia de ciocolatata, insa nu sunt chiar atat de multe maison au chocolat.

Am intrat intr-un magazin de ciocolata din Brugges impreuna cu o prietena si cred ca ne-a luat cam jumatate de ceas pana ne-am decis de care ciocolate vrem sa ne puna in cutie. Este remarcabil faptul ca vanzatorii sunt foarte amabili. (cum ai putea sa nu fii amabil cand esti inconjurat intreaga zi de ciocolata ?) Cand am deschis mica cutie cu « comori » nu ne putea satura sa savuram mirosul de ciocolata. Toate au fost delicioase, fara exceptie. A fost un deliciu deosebit.

De atunci m-am indragostit de ciocolatele belgiene si le recomand tuturor cu insufletire. Am incercat sa gasesc si magazine de ciocolata belgiana in Romania. Am descoperit cu placere faptul ca « Leonidas » are destul de multe magazine in Romania. Pe langa ciocolata delicioasa, in magazinele « Leonidas » din Bruxelles am admirat mult deservirea. Vanzatorii erau mereu draguti, cu zambetul pe buze, pregatitit sa-ti faca o recomandare si sa-ti ofere o tava cu ciocolate din care poti sa te servesti.

Nu pot sa spun ca sunt sofisticata in alegerile alimentare pe care le fac, insa am si eu preferinte. Ciocolata belgiana este alegerea mea nr.1 in materie de dulciuri, dupa care urmeaza bomboanele « Bucuria » din Republica Moldova, despre care va povestesc in alt articol.

  About the author

  TOP 10 LOCURI SAU LUCRURI INEDITE IN PERU

  Niciun comentariu

  Iti doresti sa sarbatoresti revelionul intr-un mod deosebit?

  Niciun comentariu

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *